Aerulaud.ee

neljapäev, 16. detsember 2010

Spordiriietus ja jalanõud

Pärnus võistlustel käies ja nähes missuguste riiete ja jalanõudega aerutajad treenivad ja võistlevad, tekkis mul tahtmine nutta :P

Sellest mul ka idee, et annaks paar soovitust kuidas siis riietuda ja millised jalanõud valida.
  • Alustaks siis jalanõudest, esiteks, kui lähete jalanõusid ostma, siis alati pärast lõunat, nii kella nelja-viie ajal kuna siis on jalg saavutanud oma õige suuruse, kui pole võimalust osta õhtul siis soovitan osta 0,5-1 number suuremad.
  • Kuna meil on n.ö põhijalatsiks ikkagi plätu ja sellest suurt midagi rääkida pole siis asun kohe jooksu-, ja sisejaltsi juurde. Kui hakkate ostma jooksujalatsit siis veenduge, et oleks pealt võrgust, sest see hingab, vale on arusaam, et nahk on vastupidavam, ongi kui seda kasutatakse õiges kohas, aga kuna jooksmisel jalg higistab ja nahk ei hinga, siis olete nagu vannis, see sööb seda nahka seestpoolt. Ühesõnaga, jalatsi esmane eesmärk oleks hingavus. Teiseks, jooksujalats peab sobima jalga koheselt, ei tohi tekkida mõtet, et küll ta nädalaga jala järgi läheb, ei ta lähe, siit siis teine aspekt, mugavus. Kolmandaks, peate vaatama kuidas te käite, kas jalad vajuvad sisse poole või väljapoole. Ülapronatsiooni käigus (kui pöiad vajuvad sisse poole) on olemas spetsiaalse toestusega jaltsid, nad ei maksa rohkem kui tavalised, neid küsige kindlasti müüatelt, kui te ei tea kas teil on üla või ala (kui pöiad vajuvad välja poole) neutraalne pronatsioon siis küsige müüalt, nad peaksid olema piisavalt pädevad seda ütlema või siis minu käest kui oled Tartust. Alapronatsiooni korral, mis tähendab siis, et pöid vajub välja poole on vaja korralike õhkpatjadega jalatseid, sest jalg saab tugevalt põrutada. Neutraalse pronatsiooni käigus kanna milliseid jalatseid tahad! Ise soovitan siiski patjadega. NIKE patjade tähised AIR MAX, AIR ZOOM, SHOX(vaevalt et selliseid jooksujalatseid enam kuskilt leiate) ADIDASE adiprene märgistuse järgi ja ASICS, gel... märgistuse järgi.
  • Sisejalatsi kohta siis niipalju, et sellega ei ole mõtet väljas käia kuna suure tõenäosusega lagunevad need hiljemalt poole aastaga, kuiva ilma korral kestavad ehk kauem. Samuti, kui ostate jalatsi siis ikka pigem pool numbrit suurema, sest sünteetiline nahk, millest need jalatsid üldjuhul tehtud on, ei veni.
  • Lõpuks hoiatus, sisejalats, ega jalgpalli putsa, ei tavaline ega kunstmuru oma pole mõeldud jooksmiseks, esimesel juhul laguneb ruttu, teisel juhul, puudub igasugune vedrustus.
Riietusest!!!
  • Siin on üks suur võlusõna, kihiline riietumine, kõik selleks, et õigesti riietuda leiate siit
Kui teil tekib küsimusi seoses riietumisega või jaltsite valikul, siis andke aga teada, aitan meeleldi.

3 kommentaari:

  1. Ma täiendaks natuke enda mõttemaailma järgi

    No sellest vahepealsest osast ma küll eriti lugu ei pea, või siis ei ole kohanud piisavalt külma ilma. Talvel suusatades, kui väljas kraadid -30le lähenevad, on mul pigem ikkagi 1 suvine craft all, selle peale läheb paksem pesu ja kõige peale dressikas mis peaks tuuletõkkena töötama. Kui ikka väga külm on, siis lisan ka ühe õhema Alpine Pro pesu craftide peale ja sellise kombinatsiooniga olen alati hakkama saanud. Jalga lähevad siis külmade ilmade puhul jällegi Alpine Pro õhuke pesu ja nende peale eest windstopperiga talvised crafti lipad. Eriti külmade ilmadega lisandub ka muidugi lisa paar trussikuid ja/või ajaleht, aga see rohkem meeste probleem :d Kui neid pakse ja sageli ka kohmakaid vaheosasi panna, siis ma kuumeneks vist ikka korralikult üle. Tüüpilise eesti talve puhul sobib minul ka lihtsalt kaks paari pesu ja vest(kui väljas mingit tugevat tuult muidugi pole ja kui küünarnukkidega probleeme või tahad lihtsalt hoolitseda nende eest, siis võib pesu alla veel ka näiteks vana otstest maha lõigatud sokipaari panna küünarkukki peale. Ise olen seda proovind ja töötab täitsa asjalikult). Pigem tuleks muretseda just sellepärast, et tuul kuskilt sisse ei tule. Selleks kasutada siis vajadusel alusmütsi ja/või Eestis viimasel ajal väga popiks saanud torusalli, mille abil saab miljon imet teha. Nii et püksi aared ilusti saabastesse, soe pesu püksi ilusti, varruka otsad kinnastesse ja müts pähe(külma korral siis soovitan jällegi torusalli mille abil saab lisakihi mütsi alla, kõrvad ja lõua kaetud ja vajadusel isegi pool nägu ära katta).
    Sokkide kohta on mul aind üks küsimus/mõte. Kas te kannate mitut paari sokke suusates või talvel joostes? Küsimus tekkis just sellepärast, et siin blogis vist keegi kirjutas, et mitu paari panid jalga, samas mulle ei tule meeldegi millal mul jalas üle ühe paari sokke oli, kuigi sõidetud on nii väga külmade ilmadega kui ka täiesti vihmas. Ainuke hetk kus natuke külm hakkab on raja äärde jooks ja sealt ära tulek, aga samas äkki ma kannatan külma lihtsalt paremini, sellepärast küsisingi. Äkki te sõidate mingite siidisokkide mis võiks pigem ülikonna ja kingade juurde jääda, võis siis on teil saapad nii läbi omadega et tuul lausa läbi käib.
    Aga üldjuhul on suht raske kihilise riietuse vastu vaielda, vanaema kootud villaste sokkide/kampsunite/karupükstega pole mõtet eriti sporti teha. Lopendava jope/dressika/dressid võiks ka tegelt koju jätta.
    Spordiriietus on küll suhteliselt kallis korraga osta, kuid teeb trennitegemise palju mugavamaks ja tervislikumaks ning võimalusel järkjärgult uusi osta on minu silmis äärmiselt tark investeering.
    Jalatsi sisetaldade kohta võin seda öelda, et kes ikka täiesti sobivad ei leia või tahab mingil muul põhjusel paremat, siis saab ka isiklikud tallad tellida, mis siis valmistatakse täpselt sinu jalaga sobima(kõnnid mingi plate peale mis erinevaid survepunkte ja värke mõõdab). Aga see on pigem neile kes on valmis investeeringutest umbes 700-1500 krooni vahel.

    VastaKustuta
  2. Marek? :O Kas sul oli väga igav? :O

    VastaKustuta